Bitcoinul a ajuns din ce in ce mai cunoscut, asa ca am auzit din ce in ce mai des ideea ca „poti sa-ti platesti angajatii cu bitcoini, ca sa eviti plata impozitelor pe salariu”. Tot din aceeasi gama am auzit destul de des si ca „e ok atata timp cat cumperi produse si servicii prin bitcoini, anaf-ul n-are cum sa intervina, n-are cum sa te vada, nu patesti nimic”.
In calitatea mea de avocat pasionat de tehnologie si implicatiile juridicului asupra acestui domeniu in continua schimbare… simt nevoia sa intervin. Pe de o parte inteleg, bitcoinul a fost creat si pentru anonimitate, sa avem tranzactii anonime, sa nu trebuiasca sa stie statul tot ce facem noi, cetatenii…. Insa in practica este posibil sa obtinem aceasta anonimitate? Sau suntem doar naivi si ne expunem unor riscuri mai mari decat ne imaginam cand alegem sa credem aspecte precum „primesc salariul in bitcoin, nu datorez/nu platesc impozit” sau „cumpar produse si servicii in bitcoini, nu are nimeni nicio treaba cu mine”.
Din punctul meu de vedere, legal problema se pune in felul urmator.
Prestezi o munca pentru un angajator, primesti salariu, datorezi taxe si impozite (si tu si angajatorul).
Daca tu alegi sa incasezi salariul in bitcoini, continui sa datorezi taxele si impozitele pentru salariul primit. Asadar… nu e corect sa spunem „daca primesc salariu in bitcoini nu datorez taxe si impozite” este corect sa spunem „daca primesc salariul in bitcoini incerc de fapt sa ascund o sursa de venit si astfel sa gasesc o cale de a nu plati taxe si impozite”.
Daca ai cumpara produse si servicii in bitcoini, din bitcoini primiti ca salariu si pentru care ai platit taxe si impozite, nu, nu ar fi nicio problema. Dar daca iti incasezi salariul in bitcoini, nu declari si nu platesti nicio taxa si niciun impozit pe salariu, da ai o problema pentru ca… achizitionand bunuri si servicii poti intra in vizorul anaf-ului.
Sa luam un exemplu: primesti lunar un salariu de 0,5BTC pe care ii pastrezi pana aduni 3 BTC. Cu acesti 3BTC gasesti un vanzator pasionat de tehnologie ca si tine care e dispus sa-ti vanda un autoturism cu plata in bitcoini. Iti inscrii masina la primarie si o inmatriculezi pe numele tau. Brusc esti mai bogat cu un autoturism desi tu nu ai niciun venit lunar declarat (remember, primesti salariul in bitcoini?) si cu toate astea ti-ai cumparat o masina de peste 10.000 euro (echivalentul a 3BTC sa spunem). Este ceea ce se cheama avere nejustificata.
De la anumite praguri in sus, exista mari sanse ca ANAF sa-ti faca un control si sa te puna sa justifici bunurile pe care le-ai dobandit (click aici, sa vedeti ceva frumos de la Anaf, pe tema asta). Ce urmeaza? Cel mai probabil obligatia de a plati retroactiv taxele si impozitele, plus eventual incadrarea la evaziune fiscala.
Pai… nu e ok, daca tu nu inregistrezi acel contract de munca si nu platesti taxele si impozitele aferente salariului, nu e ok. Pentru ca la un eventual control ITM se poate dovedi ca ai angajati „la negru”, de unde rezulta amenzi, conform prevederilor legale incidente. Plus, eventual sesizarea ANAF-ului si obligatia de a plati retroactiv si tu si angajatii tai taxele si impozitele datorate. Dupa caz, un pic de evaziune fiscala.
In loc de concluzie…
Cam asa sta treaba pe scurt. Poti sa fii naiv si sa crezi ca „daca e bitcoin, e anonim, nu datorez nimic” sau poti sa intelegi ca nu e asa simplu sa eludezi niste obligatii legale, mai ales cand vine vorba despre taxe si impozite.
Disclaimer: acest articol nu este o analiza legala propriuzisa si nicidecum exhaustiva. Situatia poate diferi de la caz la caz, in functie de detaliile spetei. Daca te regasesti in orice situatie de mai sus si ai nevoie de un raspuns concret aplicabil situatiei tale particulare, e recomandat sa-mi scrii in privat si sa analizam individual cazul tau. In domeniul legal generalizarile nu functioneaza si nu sunt recomandate .