Legalway
Contact rapid: 0720-530-891
  • facebook
  • mail
  • Homepage
  • Cine suntem
  • Ce facem
  • De ce sa lucrezi cu noi
  • Blog
  • Contact

Poate clientul sa refuze un website realizat la comanda?

2 mart., 2015
  • Contracte

Esti antreprenor, ai o firma care realizeaza website-uri sau aplicatii mobile la comanda. Tocmai ai primit un telefon din partea unui client interesat de un website nou si te pregatesti sa incepi treaba.

Ati agreat pe email functionalitatile principale ale website-ului, pretul, numarul de ore estimate de munca si termenul de predare. Sunt toate aceste demersuri suficiente pentru a fi sigur ca la final, dupa ce ii vei preda clientuli site-ul iti va plati banii conveniti, fara nicio discutie neprevazuta?

Ei bine… nu. Programele pentru calculator (aici incluzand si website-urile si aplicatiile mobile) sunt protejate de legea privind drepturile de autor. Aceasta lege vorbeste despre „contractul de comanda pentru opere viitoare”, caz in care te afli si tu atunci cand urmeaza sa creezi un website sau o aplicatie  pentru un client.

Ceea ce trebuie sa stii este ca, in conformitate cu prevederile legii privind drepturile de autor, atunci cand executi o comanda pentru o opera viitoare (mai direct faci un website sau o aplicatie) urmatoarele reguli se aplica:

a) drepturile de autor asupra operei (website, aplicatie) iti apartin tie si nu clientului, daca nu stipulezi o clauza contrara in contractul dintre tine si client

b) contractul pe care il inchei cu clientul trebuie sa contina atat un termen de predare a website-ului/aplicatiei, cat si un termen in care clientul urmeaza sa il accepte

c) clientul poate refuza website-ul/aplicatia creata daca aceasta nu respecta specificatiile pe care clientul ti le-a dat

d) in acest caz, sumele incasate cu titlu de avans iti raman tie si nu pot fi solicitate inapoi de client

Cred ca informatiile de mai sus ti-au trezit interesul. Hai sa vedem acum cum  se traduc aceste reguli in practica, mai precis sa vedem ce e recomandat sa faci ca sa te asiguri ca nu ajungi in situatia in care un client iti refuza website-ul sau aplicatia dupa multe zile si nopti de munca si eforturi depuse de tine si echipa ta.

Recomandarea nr. 1. Materializeaza comanda clientului intr-un contract.

Ai nevoie de un contract pentru a seta foarte clar de la bun inceput ce isi doreste clientul si in ce conditii ii poti oferi. Este necesar in acest sens ca acest contract sa reglementeze cel putin urmatoarele aspecte:

a) obiectul contractului – ce anume doreste clientul sa ii realizezi (un website/o aplicatie) si la ce urmeaza a fi folosit.

b) descrierea obiectului contractului – specificatiile detaliate ale website-ului, aplicatiei pe care urmeaza sa o realizezi; putem vorbi aici despre un caiet de sarcini sau despre o anexa detaliata in care sa fie cuprinse in mod detaliat toate cerintele pe care clientul le are in legatura cu proiectul (ex. cum sa arate, ce culori sa aiba, ce pagini sa cuprinsa, ce butoane sa existe etc.)

c) pretul – care este pretul pe care il soliciti, care este modalitatea in care se plateste

d) timpul estimat de munca – ce timp de munca estimezi ca va fi implicat si ce se intampla daca acesta este depasit (de exemplu, poate vrei sa solicit un tarif suplimentar daca timpul de munca estimat este depasit)

e) termenul de predare a proiectului si termenul in care clientul urmeaza sa il accepte (adica sa isi dea ok-ul pe munca ta)

f) eventual niste termene intermediare la care urmeaza sa ii prezinti parti din proiect

g) aspecte privind drepturile de autor – cine va detine drepturile de autor asupra proiectului

Recomandarea nr. 2. Solicita un avans.

Solicita intotdeauna un avans, pentru a te asigura de seriozitatea clientului. Din practica am observat ca plata unui avans responsabilizeaza clientul care va fi direct interesat de finalizarea la timp a proiectului pentru care deja a platit un avans.

Mai mult decat atat, in cazul in care clientul nu iti va accepta munca finala, avansul te ajuta sa iti minimizezi pagubele, intrucat conform legii, suma primita cu titlu de avans nu va trebui restituita clientului nemultumit.

Recomandarea nr. 3. Apuca-te de treaba si nu te abate de la specificatiile contractuale.

Apuca-te de treaba numai dupa ce ai semnat un contract si esti sigur ca prin intermediul acestuia clientul ti-a transmis toate informatiile de care ai nevoie pentru a finaliza proiectul. Ar fi neproductiv sa ajungi la jumatatea proiectului si sa iti dai seama ca nu poti continua intrucat clientul nu ti-a spus cum vrea sa arate o pagina, unde vrea sa fie setate niste butoane sau alte asemenea, iar clientul nu iti raspunde in timp la email sau telefon.

De asemenea, specificatiile sunt obligatoriu de respectat. Respecta-le sau risti ca la final clientul sa iti poata refuza (legal) website-ul sau dupa caz aplicatia creata pentru ca… nu ai respectat specificatiile sale. Poate ca esti bine intentionat si iti dai seama ca ai putea realiza ceva mai bun, mai frumos. Daca insa nu ai acceptul scris al clientului pentru a modifica proiectul, abtine-te.

Recomandarea nr. 4. Materializeaza orice noua intelegere intr-un act aditional la contract.

De multe ori se poate intampla ca din discutii ulterioare cu clientul sau din prezentarea partiala a proiectului la un anumit moment dat, acesta sa isi dea seama ca vrea o functie noua, o pagina diferita sau orice altceva distinct de specificatiile initiale cuprinse in contract.

Ei bine, intr-o astfel de situatie, inainte sa incepi sa modifici proiectul asigura-te ca noile cerinte sunt prevazute in scris. De multe ori modificarea proiectului initial poate presupune un timp suplimentar de executie, iar daca nu ai aceste aspecte reglementate in scris nu vei putea solicita clientului o plata suplimentara.

Recomandarea 5. Finalizeaza website-ul/aplicatia in timpul convenit sau asigura-te ca ai comunicat clientului o eventuala modificare a termenului de predare.

Daca iti dai seama ca nu poti termina munca la timp, comunica-i clientului acest lucru si asigura-te ca intelege motivele exceptionale ce fac ca predarea sa trebuiasca a fi amanata. Vei evita astfel discutii legate de plata pretului, culpa contractuala sau neindeplinirea obligatiilor.

Anumiti clienti (rau intentionati am spune noi) abia asteapta sa iti poata gasi o vina pentru a amana plata pretului sau chiar pentru a solicita diminuarea sumei pe care trebuie sa ti-o plateasca cu titlu de pret.

Daca vei implementa aceste recomandari, probabil ca iti vei minimiza riscul in care clientul refuza sa te plateasca, iti refuza proiectul si alte asemenea. Am intalnit destule situatii in care prestatorul s-a certat iremediabil cu beneficiarul pe parcursul realizarii proiectului doar pentru ca niste aspecte nu erau clar reglementate printr-un contract.

 

Vrei sa te ajutam noi?

Daca ai inteles importanta acestor recomandari, insa n-ati timp sau chef sa te ocupi chiar tu de aceste aspecte, contacteaza-ne si vom crea noi contractul potrivit pentru tine.

  • Despre
  • Ultimele Postari
Irina Iliescu
Irina Iliescu
Avocat cu experienta de aproximativ 14 ani in avocatura de business. Co-fondator Legalway.

Contact: irina@legalway.ro sau 0720530891
Irina Iliescu
Ultimele postari ale lui Irina Iliescu (vezi toate)
  • Cum se face un contract prestari servicii dezvoltare software - 8 noiembrie 2023
  • La ce sa fii atent cand cumperi un apartament. - 7 noiembrie 2023
  • Tranzactii cu criptomonede pe firma in 2023 - 6 noiembrie 2023

About Irina Iliescu

Avocat cu experienta de aproximativ 14 ani in avocatura de business. Co-fondator Legalway. Contact: irina@legalway.ro sau 0720530891

2 Comments

  1. Ovidiu Neagu
    3 ianuarie 2016 at 15:27

    Bravo 🙂

    reply
  2. Cosmin Furdean
    17 august 2016 at 23:14

    Foarte interesant materialul. Cu toate acestea, as avea o intrebare: predarea website-ului (sau a aplicatiei) nu trebuie facuta in baza unui proces verbal (chiar si printr-un mail sau un script unde, daca nu este bifat procesul verbal, clientul nu poate folosi aplicatia)? Aveti un astfel de moedel de proces verbal? Exista si alte metode inafara procesului verbal? Multumesc!

    reply

Leave a Reply Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

  • Cum se face un contract prestari servicii dezvoltare software
  • La ce sa fii atent cand cumperi un apartament.
  • Tranzactii cu criptomonede pe firma in 2023
  • Cum se impoziteaza castigul din criptomonede in 2023
  • Cum se impoziteaza castigul din criptomonede? – update 2023

Categorii

  • Articole
  • Contracte
  • opinii
back up
© Copyright 2025 Legalway
  • Cine suntem
  • Ce facem
  • De ce sa lucrezi cu noi
  • Blog
  • Contact