UPDATE: In prezent, ca urmare a modificarilor legislative aparute, profitul obtinut din vanzarea criptomonedelor se impoziteaza. Te invit sa citesti un articol detaliat si actualizat aici: https://legalway.ro/cum-se-impoziteaza-castigul-din-criptomonede/
Nu am prea iesit pana in acest moment in „spatiul public” sa imi exprim opinia juridica despre bitcoin si celelalte criptomonede. Am acordat insa in schimb clientilor mei consultanta juridica specializata pe acest subiect. Atat in ceea ce priveste impozitarea criptomonedelor, cat si in ceea ce priveste calificarea juridica a acestora si implicatiile legale incidente.
Cu toate astea, astazi as vrea sa scriu un articol. Acesta. Probabil un articol mai putin tehnic . Un articol pornit de la faptul ca am observat o repulsie aproape generala in mediul online cu privire la ideea ca bitcoinul si celelalte criptomonede sunt/ar trebui impozitate si o incercare de a gasi metode care mai de care de a scapa de impozit.
Observatiile mele, pentru persoanele inteligente desigur, cu experienta in mediul profesional sau antreprenorial (si nu pentru pusti care au investit banii parintilor in cateva monede), sunt urmatoarele:
Da, putem spune ca exista o disputa cu privire la impozitarea criptomonedelor, in sensul ca la nivelul legislatiei nationale nu avem un text de lege expres care sa reglementeze impozitarea veniturilor/castigurilor din criptomonede. Da, ANAF a emis cateva adrese in trecut in care a apreciat ca nu avem un regim juridic specific pentru criptomonede. Da, ANAF Galati a emis de curand o adresa prin care a apreciat ca veniturile din criptomonede vor fi impozitate ca venituri din alte surse.
In concluzie, da, nu avem cadru legal specific pentru impozitarea criptomonedelor, dar putem aplica cadrul legal existent pentru impozitarea acestora. Adica, exista un risc real ca ANAF sa interpreteze ca veniturile din tranzactii cu criptomonede sunt venituri din alte surse care se impoziteaza azi, in Romania.
Asadar, chiar daca ne place sau nu, este necesar sa intelegem si sa acceptam acest risc. Si acesta este cel mai important lucru – sa intelegem ca ANAF ne poate interpreta venitul obtinut din criptomonede ca venit impozabil. Daca am inteles ca un atare risc subzista, vom fi facut un pas important in fata. In loc sa „tipam” ca zona crypto nu se supune reglementarilor statale, vom incepe sa cream strategii pentru a face fata riscul impozitarii.
Si aici fiecare poate decide pentru sine: isi declara veniturile din criptomonede, la ANAF, ca venituri din alte surse si plateste impozitul aferent; nu declara dar isi asuma ca oricand in urmatorii 5 ani ANAF poate verifica veniturile si poate solicita retroactiv plata impozitului pentru veniturile din criptomonede (desigur plus dobanzi si penalitati).
E ok oricare varianta, atata timp cat este asumata. Poate un trader va considera ca e mai bine sa se foloseasca de banii pe care i-ar fi platit ca impozit pentru a-i inmulti si sa plateasca retroactiv daca si cand ANAF se va sesiza.
E ok oricare varianta, atata timp cat este una asumata. Pentru ca daca doar vom „tipa” ca nu e posibil, corect, legal ca veniturile din crypto sa fie impozitate, nu vom face de fapt nimic pentru a ne proteja de riscul impozitarii.
De asemenea, daca vom intelege ca riscul ca ANAF sa ne solicite plata de impozite subzista, vom putea apela la avocati, contabili, consultati legali pentru a profita de lipsa unui regim legal specific si pentru a gasi cea mai buna formula de incadrare legala si fiscala astfel incat impozitul platit sa fie cel mai mic – de exemplu, daca suntem traderi poate ca impozitul pe venituri din ale surse nu este cel mai bun (pentru ca avem si pierderi), ci impozitul pe profit, caz in care poate avem o sansa sa incadram tranzactiile la impozitul companiilor sau impozit pe investitii. Luati aceste informatii cu titlu de exemplu si discutati cu un avocat si un contabil pentru solutii aplicabile situatiei voastre concrete.
In acest sens, multe voci afirma in mediul online ca asta e, daca statul va vrea impozit pentru castigurile din crypto, atunci isi vor cumpara un Lambo, o casa sau un sistem audio direct cu bitcoin si vor fenta impozitul.
Da si nu. Sau mai bine nu. Adica nu iti vei putea cumpara un bun de valoare (ex. o masina scumpa, un imobil) direct cu criptomonede fara riscul ca ANAF-ul sa se sesizeze, pentru ca acele bunuri vor aparea pe numele tau. Si atunci va fi foarte simplu de facut legatura intre bunurile tale si veniturile tale din criptomonede.
Asadar, sa consideram ca impozitul ar putea fi datorat doar cand schimbi criptomoneda in fiat (lei sau valuta) este gresit. Impozitul ar putea fi datorat si daca valorifici criptomoneda prin cumparare de bunuri, daca este clar ca ai cumparat acele bunuri din profitul obtinul din tranzactiile cu criptomonede? De ce? Pentru ca este aproape evident ca ai facut asta ca sa eludezi plata unui impozit.
Care e concluzia? Aceeasi – sa intelegem riscurile si intelegandu-le sa luam cele mai bune decizii. Din nou aceasi sfat, consultati un avocat si un contail ca sa va protejati castigurile.
Aici e cu atat mai clar. Prestezi o munca sau un serviciu si esti platit in crypto. Daca ai fi fost platit in lei, evident plateai impozit – pe venit, pe profit, sau in baza contractului de munca dupa caz. Dar doar pentru ca tu incasezi in crypto nu inseamna ca nu mai datorezi impozit. Pentru ca lumea crypto nu este o nebuloasa unde daca intri statul nu te mai gaseste niciodata. 🙂
Desigur, aici pot fi discutii despre momentul in care se datoreaza impozitul – la incasarea in crypto sau la schimbul in fiat, dar pentru asta consultati un avocat si un contabil care va vor ajuta sa faceti alegerile cele mai corecte pentru voi.
Recomandarea mea este de a intelege ca tranzactiile pe o piata nereglementata confera atat oportunitati, cat si riscuri. Iar pentru a profita de oportunitati este necesar a intelege si a minimiza riscurile. Desigur, cu consultanta juridica si contabila adecvata.
Pentru intrebari, clarificari si solicitari de consultanta in zona criptomonedelor, puteti sa-mi scrie. Mai bine sa preveniti, decat sa reparati.