Acum ca piata criptomonedelor pare ca s-a mai dezmortit, iar investitorii au din nou speranta unui castig substantial din investitia sau tradingul cu criptomonede, este timpul sa recapitulam cum se impoziteaza castigul din cripto.
Raspunsul simplu este: nimic nu s-a schimbat.
Acum sa detaliem:
In Romania, Codul Fiscal prevede un impozit specific pentru castigul din tranzactiile cu criptomonede. Mai exact, 10% din castig. Prin castig se intelege: diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare al criptomonedelor.
Asadar, fie ca faci trading cu criptomonede, fie ca ai investit intr-o criptomoneda si ai asteptat sa creasca, vei datora un impozit de 10% pentru castigul obtinut. La acest impozit se adauga CASS (sanatatea), in functie de pragul la care te incadrezi.
Acum sa raspundem si celor mai intalnite intrebari:
Cand se plateste impozit? Daca raman in stablecoin (ex. USDT) datorez impozit?
Raspuns: Impozitul este incident cand convertesti criptomonedele in fiat (lei, euro etc.) Daca pastrezi banii in USDT, nu vei datora impozit. De ce? Pentru ca din modul in care este redactat articolul care reglementeaza obligatia de a plati impozit pe castigul din criptominede, rezulta ca leguitorul prin castig a avut in vedere castigul in fiat (lei).
Am primit criptomonedele de la cineva (angajator, iubit, iubita etc.). Cum calculez impozitul datorat cand le voi vinde?
Raspuns: Este evident ca daca nu ai un pret de cumparare al criptomonedelor, cand vei converti in fiat, vei plati impozit raportat la intreaga suma obtinuta la vanzare, de unde vei aplica impozitul de 10%.
Daca fac trading trebuie sa inregistrez undeva fiecare tranzactie?
Raspuns. Nu. Trebuie sa ai evidenta tranzactiilor prin care ai cumparat criptomonedele cu fiat si evidenta tranzactiilor prin care ai vandut criptomonedele pentru fiat. Toate tranzactiile tale cripto-cripto nu sunt relevante pentru stabilirea impozitului (dar iti recomand totusi sa pastrezi si evidenta lor).
Locuiesc intr-un alt stat (Germania, Franta, Anglia etc.), dar sunt cetatean roman. Pot plati impozitul in Romania?
Raspuns: Nu, vei plati impozitul in tara in care esti rezident fiscal, in raport de normele fiscale aplicabile acolo. Daca locuiesti in alt stat, muncesti in alt stat etc. si nu indeplinesti conditiile de rezidenta fiscala in Romania, nu poti plati impozitul aici doar pentru ca este mai favorabil. Totusi, lucrurile nu sunt alb sau negru, este bine sa analizam fiecare situatie de la caz la caz pentru a gasi solutii.
Daca ai alte intrebari specifice, sau o speta mai complexa, contacteaza-ma pentru a stabili o sesiune de consultanta personalizata pe nevoile tale.