S-a lansat Uber in Romania si majoritatea bucurestenilor au fost fericiti. Vom avea intr-un final un serviciu de transport de tip taxi, elegant, sigur si accesibil ca bani. Entuziasmul a fost cu atat mai mare cu cat Uber a oferit prima cursa gratis, in limita a 30 de lei.
M-am bucurat si eu ca simplu locuitor al unui oras aglomerat, dar pe de alta parte, ca avocat am inceput sa-mi pun intrebari. Care e diferenta dintre taxi si UBER? Uber se pozitioneaza ca un serviciu de ridesharing, o simpla aplicatie care conecteaza soferii cu oamenii in cautare de transport urban de tip taxi.
In teorie suna bine, dar din punct de vedere legal, de ce ar fi diferita activitatea asta de activitatea de taximetrie? In fond si soferii Uber taxeaza cursa la kilometru, si soferii Uber vin la comanda. Simplul fapt ca nu ai o masina galbena si nici indicativ te poate scoate din aria de reglementare legala a transportului de tip taxi?
Si ca sa facem un pic de lumina am zis sa analizez pentru voi, pe scurt prevederile Legeii nr. 38/2008 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere si sa va prezint niste concluzii.
1. Daca vrei sa oferi servicii de transport public local ai trei variante: transport prin curse regulate (autobuz); transport in regim de taxi; transport in regim de inchiriere
2. Transportul in regim de inchiriere se apropie cel mai mult de ceea ce face UBER, fiind definit legal ca serviciul de transport de persoane realizat de transportatori autorizati cu autoturisme cu conducatori auto, puse la dispozitia clientilor pe baza de contract, cu plata anticipata a contractului.
Da, intr-adevar Uber nu cere plata in avans, dar acest aspect nu e relevant, pentru ca daca vrei sa oferi servicii de trasport local trebuie sa te incadrezi intr-una dintre cele 3 variante mai sus expuse.
3. Pentru a desfasura activitatea de transport in regim de inchiriere trebuie sa indeplinesti o serie de conditii printre care:
a) sa fii persoana juridica sau cel putin persoana fizica autorizata
b) sa fii autorizat de Primarie sa desfasori activitatea de transport!
c) sa participi la procedura de atribuire in gestiune a executarii serviciilor de transport in regim de inchiriere
d) sa detii autoturismul in proprietate sau in leasing
e) conducatorul auto sa aiba peste 21 de ani si sa detina certificat de atestare profesionala emis de Autoritatea Romana Rutiera
Acesta sunt doar o parte din conditiile impuse. Nu e necesar sa le mentionam pe toate, pentru ca deja ne-am dat seama ca soferii Uber nu le indeplinesc decat intr-o mica masura, pentru ca (probabil) spune Uber, noi oferim doar un serviciu, suntem o aplicatie care conecteaza soferii cu pasagerii si deci nu avem nevoie de autorizari.
Bine, bine, vom spune, dar daca tot avem aceste reglementari, hai sa vedem ce spune legea la capitolul sanctiune, sau mai exact ce se intampla daca un politist sau o autoritate a Statului Roman se sesizeaza si spune ca Uber sau soferii sai nu sunt autorizati sa presteze servicii in regim de taxi sau in regim de inchiriere.
Practic in acesta situatie, se vor aplica atat amenzi contraventionale cat si sanctiunea… suspendarii dreptului de utilizare a autoturismului pe o perioada de 6 luni.
Stiu, pare incredibil, dar ca sa ne credeti vom cita direct articolul din lege:
Concluzionand, din punctul nostru de vedere, desi ca pasageri gasim utile serviciile Uber, din punct de vedere juridic apreciem ca se eludeaza o serie de prevederi legale. Pentru ca nu e suficient sa spui ca oferi un serviciu prin intermediul unei aplicatii, pentru ca niste norme legale sa nu se mai aplice. Pana la urma si companiile de taxi folosesc aplicatii, dar tot se autorizeaza pentru a practica transportul.
Ceea ce este insa trist este ca in toata schema asta, soferii Uber sunt cei mai expusi: ei risca amenzi, ei risca suspendarea dreptului de a folosi autoturismul.
Am scris articolul asta nu atat pentru a povesti despre Uber, cat pentru a exemplifica ca uneori nu e suficient sa ne ascundem in spatele tehnologiei, a on-line-ului, a aplicatiilor sau chiar a notiunii de „prestari servicii” pentru a scapa de aplicarea unor prevederi legale. Regulile se aplica indiferent de cum ne pozitionam noi in piata.
Dacă e un serviciu util pentru toată lumea, foarte civilizat și prezent în atâtea alte țări, de ce să ții cu taximetriștii? Legile trebuie sa ajute o societate… Cândva oamenii erau pedepsiți cu arderea pe rug dacă susțineau că Pământul e rotund… Eu cred ca trebuie sa evoluam. Și la capitolul juridic.
P.S. Sa nu uitam ca au fost proteste ample in marile capitale… De ce acele state nu au luat masuri sa sanctioneze Uber inclusiv cu inchiderea, pana la urma e o companie ca oricare alta, nu? Sau cumva isi dau seama putin cate putin ca sunt legi care au devenit obsolete? Si ca aceste legi trebuiesc schimbate o data cu evolutia tehnologiei!!!
Eu zic ca sunt mai multe șanse sa fii înșelat sau sa ai problema cu un taximetrist. Daca studiezi procedura de inrolare ca șofer Uber o sa vezi ca sunt foarte ok. Plus ca au o politica pentru lucrurile uitate sau pierdute, sunt și șoferii protejați (daca un client ii taie tapițeria, ii vomita în mașina etc – faci poza, trimiți la ei și te despagubesc)
Si atunci cum de este acceptata in atata state? De ce nu este acest Uber inchis? Nu asa ar fi logic!?!? 🙂
Evident ca sunt avantaje si dezavantaje de ambele parti ale baricadei. Cu toate acestea, prevederile legale prinvind taximetria sunt menite tocmai sa protejeze consumatorul de eventuale abuzuri sau, de ce nu, infractiuni. Pentru a obtine autorizatii trebuie ca taximetrele sa indeplineasca anumite conditii care tie iti ofera o garantie de calitate si,mai ales, securitate. De exemplu,a cui e raspunderea daca i se intampla ceva pasagerului in timpul cursei? Sau in alte situatii neprevazute?
Sunt de acord ca Uber intr-o societate ideala, cu oameni ideali, e o chestie foarte misto. Insa in momentul de fata din punct de vedere al legislatiei in vigoare reprezinta o contraventie din punct de vedere al legislatiei transportului public de persoane, si o fapta penala de evaziune fiscala dpdv al legislatiei fiscale, prin eludarea platii cotelor de CAS si imi e neclar daca impozit pe profit se plateste cumva (TVA banuiesc ca da).
Felicitari pentru modul in care acest articol a fost scris. Poate asa inteleg mai multi oameni riscului la care se expun, atat din postura pasagerului, cat si soferului.
Ne permitem sa adaugam si alte motive pentru a nu folositi aceasta aplicatie: #uberilegalinRomania
Pentru clienti:
– Orice sofer poate deveni taximetrist #uber, indiferent de experienta;
– Uber nu are deschis in Romania niciun fel de entitate juridica (srl, pfa s.a.), asadar orice problema aparuta se solutioneaza direct cu soferul, care nu este angajatul acestei companii. Practic, intre sofer si pasager exista numai o responsabilitate civila, supusa legilor in vigoare;
– Sistemul de triere, respectiv masina mai recenta de 2004 si lipsa cazierului sunt aspecte irelevante in garantia oferita pasagerilor de a calatori in siguranta;
– Pentru a te inregistra ca si utilizator in aplicatie, inca de la inceput trebuie sa introduci datele de securitate de pe cardul bancar (dar sa nu uitam ca cei de Uber nu au un istoric foarte curat in a proteja datele securizate).
Pentru soferi:
– Acest serviciu nu este legal, iar practicarea acestor activitati atrage dupa sine contraventii. Legea nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, a stabilit sanctionarea persoanelor fizice sau juridice care efectueaza activitati neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, cu cu sume intre 1.000 si 5.000 de lei;
– Riscul la care se supun este extrem in momentul in care aleg sa ia in masina persoane necunoscute. Una dintre prevederile legii taximetriei stipuleaza ca soferul de taxi nu este obligat sa poarte centura de siguranta cand are un client in masina, dintr-un singur motiv: acesta poate fi strangulat de pasager. Soferii Uber nu au niciun fel de derogare de la lege privind acest aspect.
Uber a fost interzis in Berlin si Hamburg, motivul invocat de catre autoritatile locale fiind incalcarea normelor privind siguranta pasagerilor prin folosirea unor soferi neautorizati si a unor automobile fara licenta de transport. In India, Uber a fost interzis dupa ce un sofer a violat o pasagera. In acelasi timp, in California, procurorii au inceput o investigatie fata de modul in care Uber isi selecteaza soferii, spunand ca firma a facut declaratii false privind seriozitatea cu care-i verifica pe acestia.