Esti programator si ai un amic bun pe partea de business. Va ganditi sa porniti un startup impreuna si sa creati aplicatii si programe care sa rupa gura targului si sa va aduca mai aproape de niste investitori straini.
Sunteti priceputi fiecare pe partea lui, asa ca dupa cateva luni de munca programatorul creeaza o super aplicatie, sau dupa caz un super program software. Business guy-ul are niste idei faine si reuseste sa face aplicatia cunoscuta si dorita de public. Creati masa critica de utilizatori si iata ca apar si primii investitori interesati de voi.
Ceea ce am scris mai sus o poveste faina care din fericire incepe sa se intample din ce in ce mai des si la noi. La Legalway ne bucuram sa avem nu unul ci mai multi clienti ajunsi in faza de a fi curtati de investitori. Cu toate acestea cand investitorii apar unele dintre primele lucruri de care sunt interesati este… situatia juridica a proiectului. (aplicatie, program).
Ok, aveti o aplicatie faina, cu un cod bine scris, cu o masa critica de utilizatori, insa din punct de vedere juridic cine detine drepturile de autor asupra aplicatiei? Aceasta intrebare este o intrebare cheie pe care o veti primi mereu de la investitori. Pentru ca la fel ca orice bun palpabil (o masina, un telefon, o casa) si o aplicatie sau un program software este proprietatea cuiva.
Daca business-ul este operat pe firma, dar nu este incheiat niciun contract (de munca/de prestari servicii/de cesiune de drepturi de autor) intre programator si aceasta, drepturile de autor apartin programatorului! Asta pentru ca in conformitate cu legislatia aplicabila, drepturile de autor asupra unui program/aplicatie apartin celui ce creeaza aplicatia.
Situatia asta este extrem de des intalnita atunci cand accesul utilizatorilor la aplicatie/soft-ul este vandut clientilor printr-o firma (care teoretic detine aplicatia) dar programatorul si business guy-ul nu sunt angajati ai firmei ci cel mult asociati in firma.
Daca business-ul este operat pe firma si avem incheiat un contract de munca intre programator si aceasta, drepturile de autor apartin firmei, cu exceptia situatiei in care prin contractul de munca se specifica altceva – respectiv ca drepturile de autor apartin programatorului.
Suntem in aceasta situatie atunci cand am angajat un programator cu contract de munca, indiferent daca acesta este si asociat in firma.
Daca business-ul este operat pe firma si exista incheiat un contract de prestari servicii sau de colaborare intre programator si aceasta, drepturile de autor apartin programatorului daca in contract nu se specifica nimic legat de cesiunea drepturilor de autor.
Asadar daca avem un contract de prestari servicii sau colaborare incheiat cu programatorul este musai sa specificam in cuprinsul acestuia ca toate drepturile de autor apartin firmei si nu programatorului pentru a nu riscam ca acesta sa plece cu codul!
Daca nu exista nicio firma care opereaza business-ul, drepturile de autor apartin tot programatorului, in lipsa unei intelegeri scrise (contract) avute cu partenerul sau (co-founder).
De altfel aceasta este si cea mai grava situatie, cand din punct de vedere juridic trebuie reparat cel mai mult.
Daca am dezvoltat o aplicatie sau un program si ne dam seama ca drepturile de autor apartin programatorului, e cazul sa rezolvam problema cat mai repede, incheind un contract de cesiune de drepturi de autor intre programator si firma.
De asemenea se recomanda protejarea aplicatiei sau a programului prin inregistrarea la ORDA – Registrul National al Programelor pentru Calculator.
Nu il ultimul rand, se recomanda ca pe viitor inainte ca programatorul sa inceapa sa scrie un cod, sa se incheie un contract (de munca/de prestari servicii/de colaborare/shareholders agreement de la caz la caz) prin care drepturile de autor sa apartina direct firmei care va opera business-ul si nu programatorului.
Concluzionand, retineti ca de regula, programatorul detine drepturile de autor asupra aplicatiei pe care el a creat-o, in lipsa unui contract intre acesta si firma care va opera business-ul! Nu va culcati pe o ureche si nu mizati pe prietenie atunci cand va asociati in vedere crearii unei aplicatii sau a unui program, pe care vreti sa le monetizati.
Chestiunea legata de drepturile de autor este absolut importanta pentru ca daca drepturile de autor nu apartin firmei, nimeni nu va investi in aplicatia voastra. (Ci poate se va duce direct la programator sa cumpere de la el drepturile de autor.) Nu in ultimul rand, la o eventuala cearta, programatorul poate pleca linistit cu codul scris, care dpdv legal ii apartine.